Horoscopen: een ware kunst

In het flakkerende kaarslicht sloeg Iris de krant open. Doelbewust bladerde ze direct door naar de horoscopen van deze week. Ze traceerde de woorden met haar wijsvinger, sterrenbeeld voor sterrenbeeld.

Vissen (19 febr. – 20 mrt. ) Hou de brievenbus in de gaten. Je ontvangt deze week een belangrijke brief, die je nieuws zal brengen waar je al een tijd op wacht.

Leeuw (23 juli – 22 aug.) Dit is een goede week om je baas aan te spreken. Hou vast aan je standpunt en je zal hier iets goeds aan over houden.

Er waren klachten geweest,  haar voorspellingen waren ‘saai en algemeen, weinig opzienbarend’. Maar zo wilde Iris het precies. Ze was niet zoals die ambitieuze Ida, die vorige maand alle kreeften had beloofd dat ze ‘deze week hun droomman [zouden] ontmoeten.’ Nu zat Ida thuis met een welverdiende burn-out en de krant berichtte over een record aantal echtscheidingsaanvragen in korte tijd. Hoe haalde ze het in haar hoofd! Behalve het aantal levens dat drastisch en pijnlijk veranderde –denk toch ook aan de kinderen- kostte zo’n ingrijpende voorspelling op grote schaal veel kracht. De enige mensen die blij konden zijn met de gevolgen waren waarschijnlijk de vertegenwoordigers voor de belangenvereniging voor homoseksuelen. Hun ledenaantal was onverwachts snel gegroeid. Nee, echt ingrijpende zaken waren nooit te overzien.

De redactie mocht dankbaar zijn dat ze een voorzichtige heks in dienst hadden. Al wisten ze natuurlijk van niks. Sinds de grootschalige heksenverbrandingen waren er niet veel heksen meer, en generatie op generatie gaf de noodzaak tot geheimhouding door. Het was lastig geweest om werk te vinden waar ze haar krachten nog enigszins nuttig kon inzetten.

Een ware kunst was het, om iets te schrijven dat op een twaalfde van de mensen van toepassing kon zijn zonder dat er levens ontwricht raakten of mensen gekwetst. De meeste kranten hadden iemand in dienst die de sterren moest raadplegen en interpretatiefouten werden nu eenmaal snel gemaakt. Dankzij Iris haar spreuken kwamen haar voorspellingen altijd uit voor lezers. Haar vinger stopte het onderlijnen abrupt en een scherpe ademteug in deed de kaarsvlammen een moment rekken in haar richting.

Boogschutter (23 nov. – 20 dec.) Deze week zul je het medicijn vinden tegen kanker.

Iris ademde voorzichtig door. Wie had dat geschreven? Andy, wiens vrouw een chemo-kuur onderging? Ellis, wiens dochter morgen zou worden onderzocht? Wisten zij…..? Het waren beide Boogschutters, het was mogelijk.

En de echt belangrijke vraag: wat zouden de gevolgen hiervan zijn? Hoeveel mensen zou ze helpen? Zoveel mensen werden geraakt door deze nare ziekte. Of waren er onvoorziene gevolgen? Hoeveel mensen zou ze onwetend benadelen? Zou ze hiermee niet de geheimhouding van generaties riskeren? Iris aarzelde, een moment besluiteloos.

Met bevende handen kraste ze de woorden door tot er niets meer leesbaar was.

Boogschutter (23 nov. – 20 dec.) Je bent betrouwbaar en bewaart de geheimen van je collega’s.

Zo. Dat gaf haar hopelijk een week de tijd om het probleem op te lossen.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s